BICIKL TRENAŽERI

Možete da ih volite više ili manje, ali ne možete da kažete da nisu praktičan i vrlo efikasan način za treniranje.

više različitih trenažera na jednoj fotki

Kada su vremenski uslovi nepovoljni za vožnju napolju, kada postoji ograničenje količinom dnevnog svetla ili gustinom saobraćaja, da bi održali kontinuitet u treningu, sportisti treniraju na bicikl trenažerima. U pitanju je “sobni bicikl” ali umesto da vozite na biciklu koji je moguće voziti samo u mestu, vi vozite na svom biciklu koji koristite za vožnju napolju. Zadnji točak vašeg regularnog bicikla se prikači/montira na trenažer koji pruža opterećenje i vi vozite trening u mestu u sobi ili drugom prostoru koji odaberete.


sobni bicikl i bajk na trenažeru

Sobni bicikl

Bicikl na trenažeru


Bicikl trenažer vam omogućava da sprovodite treninge po tačno zadatom planu jer su uslovi u kojima vozite konstantni i opterećenje je precizno dozirano. Trenirajući tako održavate i unapređujete kondiciju. Iz istog razloga trening na trenažeru je vremenski veoma efikasan i može se reći da, u poređenju sa vožnjom napolju, možete da ostvarite isti trenažni efekat za manje utrošenog vremena. Lak je za korišćenje jer nije potrebno puno pripreme da biste započeli sa treningom. Potreban vam je samo mali prostor u kome možete na miru da odvezete trening. Nema rizika koji učešće u saobraćaju nosi sa sobom. Nema nepovoljnih vremenskih uslova, a trening se može uraditi danju ili noću. Mana bicikl trenažera, kao i svih drugih vrsta trenažera jeste moguća pojava dosade tokom treninga. Proizvođači konstantno rade na tome da se njihovo korišćenje učini zanimljivijim i poslednjih godina u tome su vrlo uspešni. Druga mana je gubitak pravog osećaja upravljanja biciklom. Tokom treninga ste u relativno fiksiranom položaju, nema ulazaka u krivine, izbegavanja rupa, vožnje u grupi i sl.


biciklista u Zwift okruženju

Ovo i ne deluje tako dosadno! :)



VRSTE TRENAŽERA

Industrija bicklističke opreme je prilično napredovala na ovom polju tako da danas na tržištu imamo veliki raspon modela trenažera. Od najjeftinijih, na koje montirate ceo bicikl preko zadnjeg točka, do trenažera na koje montirate bicikl bez zadnjeg točka i na kojima je bicikl direktno povezan sa trenažerom preko osovine trenažera. Digitalizacija je prisutna i kod bicikl trenažera, tako da sada postoje SMART (interaktivni) trenažeri i mogućnost bluetooth povezivanja trenažera sa računarom ili mobilnim telefonom. Uz pomoć različitih aplikacija kao što su Zwift, BKool Simulator, Sufferfest, Trainerroad, Ful Gaz, Rouvy itd.. možete voziti treninge na virtuelnim stazama, kao i simulacije trka. Možete se online povezati i sa drugim vozačima i “voziti” zajedno sa njima. Pored pomenutih vrsta trenažera postoje i valjci. Valjci zahtevaju aktivno održavanje ravnoteže i pružaju realniji osećaj samog upravljanja i vožnje bicikla.



1 - VALJCI

Valjci spadaju u najjednostavniju vrstu trenažera kada je reč o kompleksnosti izrade samog uređaja. Trenažeri ovog tipa se sastoje od tri valjka dužine oko 50 cm i dve poprečne šine na koje oni naležu. Zadnji točak naleže na dva valjka a prednji na jedan valjak. Kod ovog tipa trenažera, osećaj prilikom vožnje je veoma realan, ali treba napomenuti da su ovakvi trenažeri i poprilično zahtevni jer je potrebno dosta veštine kako bi se održavala ravnoteža. Ne zahtevaju nikakvo posebno montiranje bicikla već se bicikl jednostavno postavi na valjke. Možete ustajati tokom vožnje, slobodno “lomiti” bicikl levo-desno, raditi sprinteve. Lagani su i laki za odlaganje. Biciklisti ih koriste kako bi unapredili tehniku pedaliranja, posebno u vožnji sa visokim brojem okreta pedala u minutu (visokom kadencom). Za razliku od trenažera na kojima je bicikl fiksiran, valjci doprinose poboljšanju tehnike vožnje. Mana im je do nedavno bila nedostatak regulisanja opterećenja. No, najnoviji modeli su SMART (interaktivni), pružaju više nego dovoljno otpora (do 1300 w) i imaju mogućnost promene nagiba (0 do 7%).


različite vrste trenažera valjaka


2 - ROLER TRENAŽERI

Kod ovog tipa trenažera se kompletan bicikl, preko zadnje vile, montira tako da zadnji točak bicikla naleže na roler trenažera. Opterećenje se reguliše preko ručice koja se pozicionira na biciklu, a kablom/sajlom je povezana sa mehanizmom trenažera. Ova vrsta trenažera je najjeftinija ali i najjednostavnija za održavanje i skladištenje jer su manji i lakši od ostalih. Cene im se kreću od stotinak evra pa do nekih 400 evra. Težina im je manja od 10 kg. Proizvode određenu količinu buke, ali ukoliko ukućanima (i komšijama) ne smeta da čuju malo buke tokom vašeg treninga, neće vam biti potrebna posebna prostorija gde ćete trenirati. Dešava se da točak proklizava i, za razliku od trenažera sa direktnom vezom, realističnost osećaja okretanja pedala je nešto manja jer nije kontinuirano. Ovakvi trenažeri habaju gumu na zadnjem točku, pa treba uzeti u razmatranje kupovinu rezervne gume koja služi samo za trening na trenažeru. Postoje i SMART trenažeri koji koriste sistem opterećenja preko rolera.


različite vrste roler trenažera


3 - TRENAŽERI SA DIREKTNIM OPTEREĆENJEM

Ovi trenažeri će zadovoljiti zahteve i najizbirljivijih. Cene im se kreću od 500 evra pa na gore. No, s obzirom na to što nude, razlika u ceni je opravdana. Osećaj vožnje je mnogo bolji. Nema proklizavanja, ne troši se guma jer se bicikl montira direktno preko zadnje vile na osovinu koja se nalazi u sastavu trenažera. Dosta su tiši od roler trenažera. Ovi trenažeri su uglavnom teži i glomazniji od roler trenažera.
Biće vam potrebno adekvatno mesto za odlaganje. Uglavnom su smart (interaktivni) i moći ćete da ih povežete na odgovarujuću aplikaciju na računaru ili telefonu i da vozite virtuelne staze i trke, što je sa aspekta motivacije veoma značajno. Opseg opterećenja koji pružaju je uglavnom veći nego kod roler trenažera. Zahtevaju povremeno kalibrisanje, povezivanje sa računarom tj. telefonom, kao i instalaciju odgovarajućih aplikacija, te se može reći da su malo zahtevniji za upotrebu. Napredni i skuplji modeli pružaju simulacije različitih vrsta podloga (kaldrma, asfalt...) kao i simulaciju nagiba. Prednji kraj bicikla se podiže i spušta i imate osećaj da se penjete uzbrdo tj. vozite nizbrdo :)


različite vrste trenažera sa direktnim opterećenjem


DODATNA OPREMA ZA TRENING NA TRENAŽERIMA

Dodatna oprema koja vam trening u zatvorenom prostoru može učiniti ugodnijim je:

- Ventilator. Značajno pomaže u smanjenju količine znojenja i doprinosi hlađenju vozača.
- Stalak za prednji točak kako bi položaj bicikla bio prirodan. U nekim slučajevima ga dobijate sa trenažerom.
- Specijalna traka koja se montira na bicikl i sprečava kapljanje znoja na bicikl i pod.
- Specijalna podloga koja štiti pod od znoja.


dodatna oprema za pain cave


ZAKLJUČAK

Da li trenažeri mogu da u potpunosti zamene vožnju napolju? Ne mogu i ne treba da je zamene. Vožnja napolju je prava stvar, ali trenažeri sasvim sigurno mogu da budu vrlo korisni kada je u pitanju kontinuitet treninga, motivacija, precizno doziranje opterećenja na pojednim treninzima, podešavanje pozicije vozača na biciklu itd. Ukoliko ste se ozbiljno upustili u biciklističke/triatlon vode i planirate da u ovoj i narednoj sezoni obarate svoje rekorde, vožnja na trenažeru tokom zime je “pod obavezno” :) Takodje, izuzetno loši vremenski uslovi nisu više razlog da se ne uradi dobar trening. U skladu sa svojim mogućnostima, odaberite trenažer koji vam najviše odgovara i započnite sa vožnjom.



LINKOVI

pišite nam

kontakt

Dozvolite nam da Vam pomognemo da vaši sportski snovi postanu stvarnost.

+381 63 309 499

info@coachsavic.com

Br. Jovanovića 24 B, Pančevo, SRB

coach.vladimir.savic

Dozvolite nam da Vam pomognemo da vaši sportski snovi postanu stvarnost.